Zsófilózgatások, szubjektív meglátások, élmények és vélemények

Sophyl Moments

Sophyl Moments
Zsófilózgatások, szubjektív Zsófi élmények és vélemények gyűjtőhelye. Ezért is Sophyl, ezért is Moments. Pillanatszerű, rendszertelen rendszerű, Zsófiszerű, életszerű.

Zsófiaktuál

2018. április 4. 10:38
🙂 lelkesen szurkolok
🌅 süt a nap, kellemes tavaszi idő
📖 Jeff Lindsay: Dexter dicsfényben
📺 Naruto Shippuuden (500/380)
🎧 2 hours epic music mix

Ajánló: Érkezés

A kép forrása: Google képkereső

A minap filmet néztünk párommal, és úgy döntöttem, írok róla. Alapvetően is szeretem a misztikus, sci-fi besorolású filmeket, úgyhogy nem meglepő, hogy az első ajánló a Sophyl Moments repertoárjában az Érkezés című, 2016-os filmről szól. Bár nem vagyok egy földönkívüli rajongó, de ahogy annak idején A függetlenség napja, úgy most ez a film is pozitív hatást gyakorolt rám - holott merőben más a két film hangulata. No, de nem csűröm-csavarom tovább a szót, lássuk, mi is ez.

Röviden szólva: a film lényege nem más, minthogy megjelenik 12 orbitális nagy, fogyó vagy épp növekvő, nézőpont kérdése hold formájú objektum a világ 12 pontján teljesen váratlanul. Nem mutatnak semmiféle aktivitást, nem támadnak, de barátságos attitűdnek sem mutatják különösebb jelét. Az emberiség a katonai haderő irányításával, fokozott óvatossággal s a legjobb nyelvészeti, tudományos szakértők segítségével próbálja megtudni, hogy mi a céljuk a Földre érkezésükkel. Többé-kevésbé összehangoltan, egymással kapcsolatot tartva működnek, ám némiképp ez a film történetének folyása alatt változik.

Amerikában ehhez Louise Banks-et és Ian Donnelly-t kérik fel. Ez a bizonyos objektum időnként engedélyt ad emberek belépésére, és nyitottnak látszanak a kommunikációra. Louise ki is talál egy tervet, hogyan lehetne egymást megérteni - ám ez nem egy gyors folyamat. Alap dolgokkal kell kezdeni, hogy kiderüljön, értik-e egyáltalán a módokat, van-e értelme kérdést feltenni nekik. Ahogy halad a film, szépen megértik a jelrendszert, amivel az ún. heptapodok (hétlábúak) kommunikálnak.
Nem szeretném lelőni a film egyetlen "poénját" sem, ezért a történetleírást a továbbiakban inkább nem forszírozom.

Ami nekem leginkább tetszett az a szemszög, ahogy az egész ismeretlent megjelenítette a film. Talán először láttam olyan földönkívüli lényekkel foglalkozó filmet, ahol nem egyből a támadó szándékot láttuk (ezzel talán mégis lelövök valamit, de ez elég hamar kiderül, hogy a lényeink nem bombázzák le azonnal a világot).
Csodálatosan szép keretbe foglalták a sztorit. Ezáltal számos gondolatot felvet a film azzal kapcsolatban, hogy mit tennénk, ha... Ugyanis hozzákapcsoltak egy olyan történeti szálat, ami egészen más irányba tereli a figyelmet, mint az alap kiindulás, miszerint a bolygónkra idegenek szálltak. Elgondolkodtató, vajon mit tennék Louise helyében, de talán ugyanezt - ezt csak akkor fogod megérteni kedves Olvasóm, ha megnézted a filmet.
Nem vagyok szakértő, de szerintem a kamerakezelésbe sem lehet belekötni - legalábbis engem megvett kilóra, hatásos volt, és úgy gondolom, hogy egy filmnek ez is célja.
A zene pedig rendkívül illik a film hangulatiságához. Az a zene, amit a film elején, illetve végén hallhatunk egyszerre gyönyörű és közben kicsit mégis hátborzongató. A film közben megfelelő időben hallhatunk feszültségfokozó dallamokat is, szóval nemhogy panaszom nincs rá, de nagyon tetszett is.

Bátran ajánlom megnézésre, ha szereted a műfajt. Ha értékelnem kellene, kategóriáján belül abszolút 5/5 csillagot adnék neki. Bár nagy kritikusok, hozzáértőbbek biztosan bele tudnának kötni, s valószínűleg én is írhatnék olyasmiről, ami annyira nem volt tökéletes benne, elvégre nem létezik tökéletes film. Jelenleg mégsem jut eszembe semmi olyan, amit megemlíthetnék negatívumként. Elkapta a hangulatomat, fenntartotta az érdeklődésemet (pedig iszonyú fáradt voltam, féltem is, hogy elalszom majd a filmen), úgyhogy jár neki a pozitív ajánlás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogger | Sophyl Moments 2017-2018 | © Agata | WS | x x.